Kaveri- ja lukukoirajaosto

Kaverikoira tuovat iloa ja elämyksiä

Kaverikoiratoiminta on Suomen Kennelliiton organisoimaa pyyteetöntä vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on tuoda piristystä erityisryhmien arkeen koirien avulla. Kaverikoirat vierailevat erilaisten asiakkaiden luona ja vierailut toteutetaan ryhmissä. Kaverikoirien asiakkaita ovat tavallisesti vanhukset, lapset, vammaiset ja mielenterveyskuntoutujat ja vierailut suuntautua esimerkiksi päiväkoteihin, vanhusten palvelutaloihin tai muihin laitoksiin. Vierailujen tavoitteena on hyvä mieli kaikille kohtaamisen osapuolille.

Kaverikoiraksi sopii vähintään 2-vuotias, terve, sosiaalinen ja hyväkäytöksinen koira. Kaverikoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX-rekisterissä tunnistusmerkittyinä. Koiria ei kouluteta toimintaan, vaan niiden pitää olla valmiiksi elämää, erilaisia ihmisiä, tilanteita ja paikkoja nähneitä. Koiran soveltuvuus luonteeltaan ja käytökseltään kaverikoiratoimintaan sopiviksi arvioidaan kaverikoirakurssilla. 

Kaverikoiraohjaajalta vaaditaan täysi-ikäisyyttä, ryhmätyötaitoja, valmiuksia kohdata erilaisuutta ja vilpitöntä halua tuottaa iloa toisille koiransa kanssa. Kaverikoiraohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen ja olla valmis sitoutumaan toimintaan pitkäjänteisesti. Kaverikoiranohjaajat saavat perehdytyksen Kennelliiton Kaverikoiravastaavan, Kennelliiton ja alueellisten ryhmien yhteistyössä vetämillä kursseilla.

Kennelliiton Kaverikoiratoiminnalla on virallinen hyötykoirastatus ja Kennelliiton kaverikoiratoiminta määritellään eläinavusteiseksi toiminnaksi. Kaverikoiran tunnistaa työasusta, oranssista huivista ja ohjaajan nimikyltistä, jotka koirakko ansaistee tehtyään harjoittelukäynnit ja sitoutuessaan toimintaan.

Keski-Suomen Kennelpiirin alueella toimii tällä hetkellä kaverikoiraryhmiä Jyväskylässä, Jämsässä, Joutsassa, Laukaassa ja Länkipohjassa. Tavoitteena on toiminnan laajentuminen koko piirin alueelle. Mikäli olet kiinnostunut perustamaan ryhmää alueellesi, ole yhteydessä Kennelpiirin Kaverikoiravastaavaan ja Kennelliiton Kaverikoirakoordinaattoriin.

https://www.kennelliitto.fi/koirat/kaverikoirat


Vierailupyynnöt jyvaskylankaverikoirat@gmail.com.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Kaverikoiravastaava 

Emilia Toikkanen

emilia.toikkanen@hotmail.com


Lukukoiravastaava

Katja Jokiniemi

kslukukoirat@gmail.com

p. 040 7671803