Pelastuskoirajaosto
Pelastuskoirajaoston kokoonpano 2023
Koollekutsuja: Mikko Koljander
Muut jäsenet:
Toiminnan tarkoitus:
* toimia yhteyskanavana pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneiden ihmisten ohjaamiseksi pelastuskoiratoimintaa suorittaviin yhdistyksiin
* tukea virallisten pelastuskoirakoiden (koirien ja ohjaajien) ja apuohjaajien koulutusta ja testausta
* koulutus pitää sisällään koirille maasto- ja rauniokoulutusta sekä hallintaa eri tilanteissa
* koirien ohjaajien ja apuohjaajien koulutukseen kuuluu myös ensiapu-, etsintä-, suunnistus- ja viestintätaitojen opettelua
Kaikki maastoetsinnät ovat poliisin johtamia. Etsinnöissä käytettävät koirat ovat poliisin hyväksymiä ja tehtäväänsä koulutettuja alansa vapaaehtoisia ammattilaisia.
Eri lajien määrä, mitä treenataan on laaja. Nämä kaikki kuitenkin tukevat sitä yhtä päämäärää eli kadonneen henkilön löytymistä. Koirat koulutetaan etsimään elävää ihmistä.
Testattavia lajeja on tällä hetkellä 3, eli jälki, haku ja raunio. Koirakon on suoritettava jommasta kummasta maastolajista (jälki tai haku) loppukokeet. Näiden lisäksi koirakon on suoritettava viranomaisen (poliisi) valvoma viranomaistarkastus (VIRTA) sekä hälytysryhmän oma poliisin valvoma viranomaistason etsintätesti päästäkseen osallistumaan etsintöihin.
Raunioperuskokeen suorittanut koirakko voidaan sijoittaa alueellisen pelastustoimen VSS-organisaatioon.
Treenimaastot asettuvat vaihteleviin ympäristöihin. Taajamat, kaupunkipuistot, laajemmat metsäalueet yms. Mutta myös vesistöharjoittelu yhdessä Meripelastusseuran kanssa on ollut molemmin puolin antoisaa.
Metsäalueet mihin päästään treenaamaan kohtuullisen matkan päässä ovat pienessä määrin vähentyneet. Toivoisimme metsästysseuroilta ymmärrystä ja joustavuutta sekä halua tukea tätä viranomaisten valvomaa yleishyödyllistä toimintaa kohtaan.
Lajiesittely:
Jälki eli maavainuinen työskentely
Pelastuskoirat opetetaan jälkityöskentelyyn, koska pääsääntöisesti kadonnut henkilö on liikkunut jalkaisin ja jättää aina kulkiessaan maahan hajua, jota koulutettu pelastuskoira voi seurata. Jälkiharjoittelu tapahtuu pennuilla ja nuorilla koirilla pellolla ja helpossa maastossa tuoreilla ihmisen tekemillä jäljillä. Jälkiin laitetaan myös pieniä määriä ruoka tms. herkkupalkkaa. Myöhemmin koiran kasvaessa jälkiä vanhennetaan ja vaikeutetaan lisäämällä siihen kulmia, erilaisia alustoja ja alustan vaihdoksia sekä häiriö hajuja. Jäljille asetetaan monesti myös erilaisia esineitä, jotka koiran tulee ilmaista. Jälkiharjoittelu tapahtuu aina koira kytkettynä.
Haku eli ilmavainutyöskentely
Ilma kuljettaa henkilöstä, henkilön jättämästä jäljestä, esineistä yms. hajua. Koirat opetetaan reagoimaan hajuihin ja paikallistamaan hajun lähteen.
Aivan alussa koira opetetaan reagoimaan tuulen mukana tulevaan ihmisen hajuun. Tätä reagointia aletaan pikkuhiljaa koiran kasvaessa vahvistamaan. Usein treeni tehdään vielä siten, että koirakko lähtee vain kävelemään ennalta sovitulla alueella ja koiran reagoidessa ohjaaja lähtee omalla liikkeellään samaan suuntaan vahvistamaan reaktiota. Tällä saamme luotua koiralle oivallisen työkalun etsintään, kun lähdemme aluetta haravoimaan.
Ilmavainutyöskentelyyn kuuluu olennaisena osana myös kadonneen henkilön ilmaisu. Ilmaisumuotoja on kolmea erilaista, rullailmaisu, haukkuilmaisu joka on tänä päivänä suosituin ja kertova ilmaisu.
* Rullailmaisussa koira kuljettaa kaulallaan pehmeästä materiaalista tehtyä rullaa tai pientä patukkaa. Ihmisen löydettyään koira ottaa rullan suuhunsa ja tulee se suussaan ohjaajansa luokse. Ohjaajan kytkettyä koiran lähtee koirakko yhdessä koiran viemänä kadonneen luokse.
* Haukkuvassa ilmaisussa koiran löydettyä kadonneen, koira jää henkilön luokse haukkumaan niin kauaksi aikaa kunnes ohjaaja pääsee paikalle.
* Kertovasta ilmaisusta on olemassa monia eri variaatioita. Koira juoksee kadonneen ja ohjaajan välillä niin kauan kunnes ohjaaja on löytänyt kadonneen. Tapoja voi olla myös sellaisia, joissa koira tulee ohjaajan sivulle istumaan, koira nykäisee ohjaajalla olevaa rullaa jne.
Ilmavainu työskentely voidaan suorittaa koira kytkettynä tai vapaana. Hyvin usein lähdemme etsinnässä alueen sulkemisella liikenteeseen eli kierrämme annetun alueen reunoja pitkin varmistaen näin, onko alueelle mennyt tai alueelta tullut ketään. Samalla koirat tekevät myös ilmavainuetsintää eli reagoivat kaikkiin mahdollisiin ilmassa ja maassa oleviin ihmisen hajuihin.
Rauniot
Raunioiden harjoittelu antaa valmiuksia toimia pelastustoimen johtamilla sortuma-, onnettomuus-, luonnonkatastrofi- ja mm. laviini- eli lumivyörytehtävillä.
Ohjaajien koulutus
Etsintätehtävää suorittamaan lähtee aina koirakko, joka muodostuu koirasta, koiran ohjaajasta ja apuohjaajasta. Eli kukaan ei lähde etsintään yksin vaan aina on vähintään yksi apuohjaaja.
Koiranohjaajan ja apuohjaajan koulutus pitää sisällään EA-, etsintä-, suunnistus- ja viestikoulutusta.
Ohjaajia koulutetaan paikallisesti yhdistyksissä muiden treenien ohessa sekä muiden Vapepan jäsenjärjestöjen järjestämillä kursseilla. Lisäkoulutusta saadaan lajiliitoista ja Kuopion Pelastusopiston kursseilta sekä järjestämällä itse kohdennettuja koulutuksia tuomalla eri lajien osaajia lähemmäs harrastajia.
Pelastuskoira toiminta on hyvin sitouttavaa toimintaa. Jo toiminnan infotilaisuuksissa kerrotaan lajista kiinnostuneille mitä tämä todellisuudessa on ja mitä se vaatii ohjaajalta. Ohjaajalta vaaditaan kärsivällisyyttä ja malttia viedä koiraansa eteenpäin järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti.
Tällä hetkellä Keski-Suomen alueella on kahdessa yhdistyksessä yhteensä 3 hälykelpoista koirakkoa. Lisää on onneksi kokoajan tulossa ja tänä vuonna todennäköisesti saadaan taas muutama uusi koirakko täydentämään hälykoirien rivejä.
Hälytysten määrä oli v.2014 25 kpl:tta, joista 20 johti etsintään. Tänä vuonna hälytyksiä on ollut 16 kpl:tta.
Kaikki tämä harjoittelu ja testaaminen on myös onneksi tuottanut tulostakin. V. 2014 3 eri koiraa löysi 5 kadonnutta henkilöä elossa maastosta. Näistä kaksi palkittiinkin Sankarikoiran arvonimellä Kennelpiirin vuosikokouksessa 2015. Yksi löytäneistä koirista oli palkittu jo edellisenä vuonna samalla arvonimellä.
Kiitokset mielenkiinnosta!
Tuomo Liukkunen
Peko jaosto
Keski-Suomen Kennelpiiri ry